Recepty
ŘEPÁNKY KREJČÍKA HONZY
aneb tradiční babiččina pochoutka z Polabí
Suroviny:

Těsto
- 1000 g hladké mouky
- 100 g cukru
- 150 g másla
- 42 g droždí
- 500 ml vlažného mléka
- špetka soli
- 1 vejce
- rozpuštěné máslo na potírání
Náplň
- 1 středně velká cukrová řepa
- 150 g máku
- 2 lžičky skořice
- 2 lžičky rybízové marmelády
- 4 lžíce horkého mléka
Příprava těsta:
Do mísy prosejeme hladkou mouku, uprostřed vytvoříme důlek. Do vytvořeného důlku nasypeme cukr, promícháme s trochou mouky, nadrobíme droždí, zalijeme vlažným mlékem a necháme vykynout kvásek. Přidáme povolené máslo, vejce, sůl a zbytek vlažného mléka. Vypracujeme středně tuhé těsto, které necháme vykynout. (doba kynutí cca 30 minut)
Příprava náplně
Oloupanou řepu nakrájíme na menší kousky, uvaříme a po vychladnutí nastrouháme na jemném struhadle. Umletý mák spaříme horkým mlékem. Řepu a mák smícháme, přidáme skořici a rybízovou marmeládu.
Řepánky:
Z těsta vykrajujeme pomoučenou lžící kousky, které rozmístíme na pomoučený vál a pak prsty rozprostřeme a naplníme. Dobře uzavřeme stisknutím okrajů a spojenou částí dolů klademe dál od sebe na plech vyložený pečicím papírem. Necháme ještě 15 minut kynout, potřeme rozpuštěným máslem a dáme péct do předehřáté trouby na 160 stupňů Celsia. Upečené řepánky přendáme na podložku a ještě teplé potřeme rozpuštěným máslem. Podáváme s mlékem nebo čajem.
Recept ke stažení v PDF